ОНЛАЙН ТУРИСТИЧЕСКА АГЕНЦИЯ

ЦЕНТЪР ЗА РЕЗЕРВАЦИИ
Tel / Viber / WhatsApp: +359896889907
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК: 09:00-17:00  / ПОЧИВНИ ДНИ: СЪБОТА И НЕДЕЛЯ

Новини за резервации на самолетни билети, нови дестинации на различните авиокомпании. Как и къде да пътуваме? Оферти за екскурзии, почивки и туризъм.

Да си поговорим за тази така известна по цял свят фраза - бакшиш. Въпреки че тълкованието на думата има едно и също значение, то в различните части на света съществуват особености и човек не е зле да е запознат с тях. Думата е от персийски произход и означава „дар“. Разпространена е в Турция и всички територии на бившата Османска империя. Смята се, че думата бакшиш е свързана с персийската бакхшидан — което означава „давам“, както и бъкши — което означава „допълнително“ или „даром“.

Обикновено тя се изразява в паричните валути на посетената страна. Сумите понякога са дребни, но пък Ви гарантират видимо по-добро внимание от страна на камериерка, сервитьор или друг обслужващ персонал. Ако не сте запознати с нещата предварително, може да се обърнете към служител от рецепцията на хотела и в това няма нищо лошо. Те ще Ви осведомят за начина и количеството и така не рискувате да изпаднете в неудобна ситуация.  


За целия Средиземноморски регион и хотелите в Европа за портиер е известно, че бакшиша е 1-2 евро на ден, за камериерка също. По 1 евро за чанта на пиколо.

В Австрия от Вас се очаква 10-15 процентова благодарност.

Наред идва Гърция - тук процента е закован на 10, за транспорта сумата е по-висока.

В Ирландия съществува "такса обслужване" и тя влиза в сметката на ресторанта, ако все пак се закръгли е в посока нагоре, в кръчмите няма определени допустими проценти.

За Лондон за таксиметровите водачи не е проблем бързо да се справят с по-кратки маршрути и това им носи 10 процентов хонорар, а за късите разстояния закръглянето нагоре е достатъчно.

Продължаваме на татък. Португалия и Испания процента е от 5 до 10.

За Дания и Швеция бакшишът не е приет. Той се включва в сметката предварително. В Норвегия обикновено се закръглят сметките нагоре, а във Финландия благодарността се включва във фактурата.

За Италия цифрата е 10%, а за транспортни услуги закръглянето е до най-близкото евро.

В Турция: в барове и ресторанти 10%-15%, а в хотелите бакшишите се събират общо и после се разделят на целия персонал.

Да видим как стоят нещата за Франция. Тук благодарността се калкулира направо в сметката на ресторанта от 10% до 15%, а за такси 10%.

В Швейцария - бакшишът е включен в услугата, а връщането на монети се тълкува като проява на стиснатост и обратно - закръглянето на щедрост.

Да видим как стоят нещата в Йордания, Израел, Дубай. Тук бакшиша се очаква и затова Ви препоръчаме предварително да си приготвите дребни пари, които се мушват в сгънатата сметка по лична преценка.

В районите на Африка: Тунис и Мароко възнаграждението възлиза на 10% от сумата на сметката или фактурата. За екскурзоводите, камериерите и водачите в дивите резервати се събират около 4 евро от човек в обща каса, а ако се наема и транспорт тарифата е два пъти по-голяма.

Не така стои въпроса обаче в някои части на Азия - Сингапур, Китай и Япония. Тези страни се славят с точност, коректност и най-вече с прецизност в обслужването и за тях този така наречен дар представлява обида. В Китай все пак в някои области с добре развит туризъм смятат, че е правилно да се получават тези сумички за благодарност и служителите им са възхищават.

Тайланд - 10% върху стойността на фактурата е достатъчно, а за камериерки и пиколо 20-40 бата за един ден или един багаж.

Нова Зеландия-Океания-Австралия. Тук услугата е включена в цената, но когато все пак се получи бакшиш е радост за персонала. Във Фиджи и островите Самоа и Кук този така наречен дар не се приема.

В Южна Америка - 10% а в Перу, Еквадор и Бразилия бакшиша влиза в сметката, но често по-доброто обслужване се възнаграждава със същия процент. Портиери, прислуга и пиколо получават по 1-2 евро. При помощ от страна на водач на таксито за багажа, тарифата се закръгля нагоре.

Списъкът се допълва от САЩ. Тук този акт е жест на добро възпитание - в ресторанта от 20-25% в зависимост от сметката. В бара по 1 долар за питие. Такситата очакват по 2-3 долара в зависимост от това, дали сте на разходка или по работа. Портиерът и пиколото получават по 1 долар, прислугата - 2,5 на вечер, не забравяйте и румсервиза. Ако Ви се наложи да ползвате информация от рецепцията или услуга от типа: резервация за вечеря или билет за развлекателни мероприятия ще трябва да отделите 5-10 долара.

Остава да видим как стоят нещата за Канада. Ако се заплаща на каса просто се оставят дребни монети, а в ресторанта 15%-20%, в бара от 10%-20%, за таксито също. В хотела 5 долара за кола, по 1-2 долара на пиколто, за прислугата по 1-2 долара. Ако поръчате румсервиз - 15% е благодарността. Ако сте супер впечатлени от служителите на рецепцията предайте сумата по Ваше усмотрение в края на престоя си.

Последно се пренасяме на Карибите. Тук обикновено хотелите са ол инклузив, но все пак за всеки случай деликатно се обърнете към рецепция за да се ориентирате в обстановката. В ресторанта обичайните 10%, в бара -1 евро за питие, а за таксиметровите водачи по 1-2 евро, като през нощта, празници и неделя - малко повечко. На територията на хотела 1 евро за: услуга за автомобил, за багаж на брой и за камериерка за ден.

Решили сте да пътувате на круиз. За най-луксозните возила бакшишът е строго забранен, защото е включен в стойността на екскурзията. При някои компании често се среща допълнителното му събиране, което обърква пасажерите, а раздаването на пликове за дар не е най-учтивия начин за жест.
Уважаеми пътуващи това, с което Ви запознахме не е задължително за да изкажете добрите си впечатления от обслужващия персонал, но се приема като награда, а тя винаги е приятна.

ТЪРСЕНЕ В ТОЗИ САЙТ

ИЗБЕРИ АВИОТРАВЕЛ ЗА УДОБСТВО

Винаги ниски цени
Разполагаме с богата база от резервационни системи за да сравним всички възможни варианти с редовни, нискотарифни и чартърни авиокомпании и да Ви предложим най-изгодните цени за самолетен билет. Винаги атрактивни предложения за хотел, трансфер и круиз.

Обслужване на български език
Ще бъдете обслужени от консултант, който говори български език и в детайли ще Ви обясним всички подробности, от които се интересувате относно предстоящото Ви пътуване.

ИЗБЕРИ АВИОТРАВЕЛ ЗА ИКОНОМИЧНОСТ

Отлично съотношение качество / цена
Ще се съобразим с Вашите желания за най-удобно и най-евтино пътуване и ще Ви предложим най-доброто съотношение между качество и цена.

Безплатно издаване на бордни карти
В случай, че пътувате с нискотарифна авиокомпания, ние ще изготвим и изпратим на е-мейл бордните карти за Вашето пътуване. Така ще спестите от допълнителни такси на летището.

ИЗБЕРИ АВИОТРАВЕЛ ЗА СИГУРНОСТ

Резервация без дебитна или кредитна карта
За запазването на Вашия самолетен билет, хотел, трансфер или почивка не се нуждаете от дебитна или кредитна карта.

Сигурно заплащане само по банков път
При нас заплащането на Вашата резервация е винаги на 100% сигурно, защото то става във всеки един от клоновете на Банка ДСК или Райфайзенбанк.

Резервирай онлайн или по телефона: самолетен билет, хотел, круиз, почивка или трансфер. Този сайт е рекламен. Информация съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ може да получите като се свържете с наш консултант. Сайтът съдържа линкове към други сайтове, които не са собственост на Авиотравел. Те са само за улеснение на потребителя. Авиотравел не контролира, нито пък носи отговорност за съдържанието им и политиката за поверителност, както и не отговаря на оплаквания във връзка с други сайтове.

🍪 🍪 🍪 Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме "бисквитки", чрез които подобряваме и персонализираме нашето съдържание, даваме Ви най-доброто изживяване на нашия уебсайт и анализираме трафика на посещенията.