Тук може да ползвате нашата безплатна услуга Avio Priority
Получете информация за ценa на самолетен билет чрез директно обаждане в центъра за резервации. Работно време от понеделник до петък: 09:00-17:00. Почивни дни:  събота и неделя.

ЗАПИТВАНЕ ЗА НАЛИЧНИ МЕСТА И ЦЕНА НА САМОЛЕТЕН БИЛЕТ

Да си поговорим за тази така известна по цял свят фраза - бакшиш. Въпреки че тълкованието на думата има едно и също значение, то в различните части на света съществуват особености и човек не е зле да е запознат с тях. Думата е от персийски произход и означава „дар“. Разпространена е в Турция и всички територии на бившата Османска империя. Смята се, че думата бакшиш е свързана с персийската бакхшидан — което означава „давам“, както и бъкши — което означава „допълнително“ или „даром“.

Обикновено тя се изразява в паричните валути на посетената страна. Сумите понякога са дребни, но пък Ви гарантират видимо по-добро внимание от страна на камериерка, сервитьор или друг обслужващ персонал. Ако не сте запознати с нещата предварително, може да се обърнете към служител от рецепцията на хотела и в това няма нищо лошо. Те ще Ви осведомят за начина и количеството и така не рискувате да изпаднете в неудобна ситуация.  


За целия Средиземноморски регион и хотелите в Европа за портиер е известно, че бакшиша е 1-2 евро на ден, за камериерка също. По 1 евро за чанта на пиколо.

В Австрия от Вас се очаква 10-15 процентова благодарност.

Наред идва Гърция - тук процента е закован на 10, за транспорта сумата е по-висока.

В Ирландия съществува "такса обслужване" и тя влиза в сметката на ресторанта, ако все пак се закръгли е в посока нагоре, в кръчмите няма определени допустими проценти.

За Лондон за таксиметровите водачи не е проблем бързо да се справят с по-кратки маршрути и това им носи 10 процентов хонорар, а за късите разстояния закръглянето нагоре е достатъчно.

Продължаваме на татък. Португалия и Испания процента е от 5 до 10.

За Дания и Швеция бакшишът не е приет. Той се включва в сметката предварително. В Норвегия обикновено се закръглят сметките нагоре, а във Финландия благодарността се включва във фактурата.

За Италия цифрата е 10%, а за транспортни услуги закръглянето е до най-близкото евро.

В Турция: в барове и ресторанти 10%-15%, а в хотелите бакшишите се събират общо и после се разделят на целия персонал.

Да видим как стоят нещата за Франция. Тук благодарността се калкулира направо в сметката на ресторанта от 10% до 15%, а за такси 10%.

В Швейцария - бакшишът е включен в услугата, а връщането на монети се тълкува като проява на стиснатост и обратно - закръглянето на щедрост.

Да видим как стоят нещата в Йордания, Израел, Дубай. Тук бакшиша се очаква и затова Ви препоръчаме предварително да си приготвите дребни пари, които се мушват в сгънатата сметка по лична преценка.

В районите на Африка: Тунис и Мароко възнаграждението възлиза на 10% от сумата на сметката или фактурата. За екскурзоводите, камериерите и водачите в дивите резервати се събират около 4 евро от човек в обща каса, а ако се наема и транспорт тарифата е два пъти по-голяма.

Не така стои въпроса обаче в някои части на Азия - Сингапур, Китай и Япония. Тези страни се славят с точност, коректност и най-вече с прецизност в обслужването и за тях този така наречен дар представлява обида. В Китай все пак в някои области с добре развит туризъм смятат, че е правилно да се получават тези сумички за благодарност и служителите им са възхищават.

Тайланд - 10% върху стойността на фактурата е достатъчно, а за камериерки и пиколо 20-40 бата за един ден или един багаж.

Нова Зеландия-Океания-Австралия. Тук услугата е включена в цената, но когато все пак се получи бакшиш е радост за персонала. Във Фиджи и островите Самоа и Кук този така наречен дар не се приема.

В Южна Америка - 10% а в Перу, Еквадор и Бразилия бакшиша влиза в сметката, но често по-доброто обслужване се възнаграждава със същия процент. Портиери, прислуга и пиколо получават по 1-2 евро. При помощ от страна на водач на таксито за багажа, тарифата се закръгля нагоре.

Списъкът се допълва от САЩ. Тук този акт е жест на добро възпитание - в ресторанта от 20-25% в зависимост от сметката. В бара по 1 долар за питие. Такситата очакват по 2-3 долара в зависимост от това, дали сте на разходка или по работа. Портиерът и пиколото получават по 1 долар, прислугата - 2,5 на вечер, не забравяйте и румсервиза. Ако Ви се наложи да ползвате информация от рецепцията или услуга от типа: резервация за вечеря или билет за развлекателни мероприятия ще трябва да отделите 5-10 долара.

Остава да видим как стоят нещата за Канада. Ако се заплаща на каса просто се оставят дребни монети, а в ресторанта 15%-20%, в бара от 10%-20%, за таксито също. В хотела 5 долара за кола, по 1-2 долара на пиколто, за прислугата по 1-2 долара. Ако поръчате румсервиз - 15% е благодарността. Ако сте супер впечатлени от служителите на рецепцията предайте сумата по Ваше усмотрение в края на престоя си.

Последно се пренасяме на Карибите. Тук обикновено хотелите са ол инклузив, но все пак за всеки случай деликатно се обърнете към рецепция за да се ориентирате в обстановката. В ресторанта обичайните 10%, в бара -1 евро за питие, а за таксиметровите водачи по 1-2 евро, като през нощта, празници и неделя - малко повечко. На територията на хотела 1 евро за: услуга за автомобил, за багаж на брой и за камериерка за ден.

Решили сте да пътувате на круиз. За най-луксозните возила бакшишът е строго забранен, защото е включен в стойността на екскурзията. При някои компании често се среща допълнителното му събиране, което обърква пасажерите, а раздаването на пликове за дар не е най-учтивия начин за жест.
Уважаеми пътуващи това, с което Ви запознахме не е задължително за да изкажете добрите си впечатления от обслужващия персонал, но се приема като награда, а тя винаги е приятна.


ЗАПЛАТЕТЕ РЕЗЕРВАЦИЯТА СИ ПО ЕДИН ОТ СЛЕДНИТЕ НАЧИНИ

✅В НАЙ-БЛИЗКИЯ КЛОН НА БАНКА ДСК
✅ЧРЕЗ АКТИВНО ОНЛАЙН БАНКИРАНЕ
✅БАНКОВА КАРТА

               

 

 

          

 

Винаги ниски цени
Разполагаме с богата база от резервационни системи за да сравним всички възможни варианти с редовни, нискотарифни и чартърни авиокомпании и да Ви предложим най-изгодните цени за самолетен билет. Винаги атрактивни предложения за хотел, трансфер и круиз.

Обслужване на български език
Ще бъдете обслужени от консултант, който говори български език и в детайли ще Ви обясним всички подробности, от които се интересувате относно предстоящото Ви пътуване.

Не използваме изкуствен интелект
Вие ще имате удоволствието да си комуникирате с реален човек, а не с робот.

Сигурно заплащане по банков път
При нас заплащането на Вашата резервация е винаги на 100% сигурно, защото може да стане чрез онлайн банкиране на Банка ДСК или във всеки един от клоновете на банката.

 Резервация с дебитна или кредитна карта
Може да заплатите Вашия самолетен билет с дебитна или кредитна карта.

Отлично съотношение качество / цена
Ще се съобразим с Вашите желания за най-удобно и най-евтино пътуване и ще Ви предложим най-доброто съотношение между качество и цена.

Безплатно издаване на бордни карти
В случай, че пътувате с нискотарифна авиокомпания, ние ще изготвим и изпратим на е-мейл бордните карти за Вашето пътуване. Така ще спестите от допълнителни такси на летището.

 

Вижте отзивите и коментарите от клиенти, използвали вече нашите услуги


Контакти 🌐 За нас 🌐 Работно време 🌐 Общи условия 🌐 Защита на личните данни 🌐 Поверителност 🌐 Банкова сметка 🌐 Разплащане с банкови карти 🌐 Бизнес партньори 🌐 Корпоративни клиенти 🌐 Визитна картичка 🌐 Отзиви за Авиотравел 🌐 Сертификати и удостоверения 🌐 Авиотравел в социалните мрежи

Резервирайте онлайн или по телефона: самолетен билет, хотел, круиз, почивка или трансфер.

Директни полети и оферти за самолетни билети от и до София, Пловдив, Бургас и Варна. Сравнете цените на самолетни билети с помощта на https://aviotravel.eu/  Ние ще Ви предложим икономичен вариант за Вашето пътуване. Посочената информация за цени на полети, полетно разписание, позволен салонен багаж и багаж за регистриране може да е непълна, в следствие на настъпили внезапни промени от страна на авиокомпаниите. Цените за самолетни билети, които предлагаме са с включени всички летищни такси. Този сайт е създаден само с рекламна цел. Информация съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ може да получите като се свържете с наш консултант.


🌐 air-bg.com
Резервации на чартърни самолетни билети


🌐 evtinsamoletenbilet.com
Всички нискобюджетни полети   


🌐 bulgaria-air.eu
Директни полети от и до България


🌐 e-samoletnibileti.eu
Он-лайн резервации на самолетни билети


🌐 samoletenbilet.eu
Блог за резервации на самолетни билети


🌐 samoletenbilet.com
Посещаване на забележителности и атракции


🌐 kruiz.eu
Резервации на пътувания с круизни кораби


🌐 pochivka.promo
Почивки и ваканции с директни чартърни полети    

🍪 🍪 🍪 Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме "бисквитки", чрез които подобряваме и персонализираме нашето съдържание, даваме Ви най-доброто изживяване на нашия уебсайт и анализираме трафика на посещенията.