Летище Велана - Самолетни билети

ЛЕТИЩЕ ВЕЛАНА (MLE)Международно летище Велана (MLE)

Международно летище Велана е с IATA код: MLE. На английски се изписва по следния начин Velana International Airport. То е единственото международно летище на Малдивите. Летището е разположено на северния атол, близо до столицата Мале.

История на Международно летище Велана (MLE)
Когато през 1972 г. започва бумът на туризма в Малдивите, страната изпитва нужда от международно стандартно летище за превоз до курортите по островите. И така на 11.11.1981 г. летището е официално открито под името Международно летище Мале (Malé International Airport). На 01.01.1994г. е създадена компанията Maldives Airports Company Ltd (MACL), която да управлява международното летище. Maldives Airports Company се управлява от управителния съвет, назначен от президента на Малдивите.

На 26.07.2011г. Международно летище Мале e официално преименувано на Международното летище Ибрахим Насир (Ibrahim Nasir International Airport) в памет на Ибрахим Насир, 2-ри президент на Малдивите и основател на летището.

На 01.01.2017 г. летището отново е преименувано с по-благозвучно и лесно за запомняне име - Международно летище Велана. Името идва от известната фамилия Velaanaage, от която произхожда президента Ибрахим Насир. Ребрандирането е част от стратегически план с икономическата визия.

Особености на Международно летище Велана (MLE)
Летището разполага с една единствена писта и поема голям международен трафик, поради все по-голямата популярност на Малдивите. Най-бързият начин за свързването на многото на брой малки острови на цялата Република на Малдивските острови е чрез въздушния транспорт. Много разпространени тук са хидропланите, които кацат и излитат от водната повърхност на океана. Поради тази причина летището поддържа 4 водни писти, които трансферират туристите до отдалечените атоли.

Услуги предлагани на Международно летище Велана (MLE)
Летище Велана има един терминал със скромни размери, който предлага всички удобства както на всяко международно летище. Тук ще намерите кафенета, сувенирни магазини, безмитна зона, банка, поща, медицински и SPA център. Летище Велана предлага интернет връзка в интернет кафенето и в общите части на летището.
 

Достъп от и до Международно летище Велана (MLE)

С ферибот
Летище Велана е разположено в непосредствена близост до столицата на Малдивите - Мале. Ферибот пътува почити през цялото денонощие, като в най-активните часове на деня е на всеки 10 минути.

С хидроплан
Важно правило при резервирането на самолетен билет до Малдивите е да се съобразите с часа, в който ще пристигнете. Ако сте резервирали хотел, който изисква трансфер с хидроплан, то имайте предвид, че полетите с хидроплани се изпълняват само през деня от съображения за сигурност.

С автомобил под наем
Тук няма да откриете офиси на компании за автомобил под наем, тъй като летището не е достъпно по сухоземен път.

 

Име на летището: Velana International Airport 
IATA код: MLE
Адрес: Airport Main Rd, 22000, Малдиви
Терминали: 1
Най-близки градове: Мале (8 км)


УСЛУГИ НА ЛЕТИЩЕТО
         
кафенета        
безмитни магазини        
магазин за сувенири        
SPA център       
банка        
интернет         
поща 

 

РЕЗЕРВАЦИИ НА САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ - ЛЕТИЩЕ ВЕЛАНА (МАЛДИВИ)
РЕЗЕРВАЦИИ НА САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ - ЛЕТИЩЕ ВЕЛАНА (МАЛДИВИ)