На море в Ларнака с директен полет

Почивка в Ларнака

Ларнака (Larnaca) се намирна на брега на Средиземно море и е един от най-посещаваните градове и курорти в Кипър. Градът е на 5 км от Международно Летище Ларнака (Larnaca International Airport - LCA). Ларнака е много приятно и спокйно селище за почивки и ваканции. Крайбрежната улица е с много палми, подходящи за най-красивите ви снимки, а плажът ще ви се хареса много със ситния си пясък. Ларнака привлича посетителите си с цели 330 дни в годината прекрасно слънчево време.

Доказано е, че Ларнака е най-стария град в Кипър, а и един от най-старите в света. На мястото на днешната територия са преминали много народи и империи и всяка една епоха е оставила своя знак. На гръцки език името на града в превод е "саркофаг". Тук са били открити много съкровища, а голяма част продължават да бъдат все още заровени в земята. Курортът предлага много исторически забележитeлности.

Разходете се по авеню Атина - най-красивата и посещавана крайбрежна алея на града. От едната страна се намира така популярния плаж Финикудес, а от другата страна са разположени много заведения и таверни, където ви препоръчваме да тествате местните специалитети.

В края на авеню Атина се издига величествената крепост на Ларнака, която е от XII век. Тя винаги е предпазвала града и пристанището през различните периоди от нашественици. Видът, в който ще я видите днес е благодарение на османците, които я преобразяват след завладяването на острова през XVII век. След това Кипър попада в ръцете на британците, които я използват за затвор до 1948г. Крепостта е отворена за посетители, а вътре може да разгледате оръдия, брони, както и различни археологически експонати.

Църквата Свети Лазар е сред главните забележителности на Ларнака. Построена е върху гробницата на Лазар – мъртвецът, който Иисус е съживил, а след това става един от първите му апостоли. Счита се, че след възкресението Лазар пристига в Ларнака и става първият християнски епископ на града.