Разположение на местата в самолета

Какво е разположението на местата при различните модели самолети?

Тук може да разгледате по-популярните пътнически самолетни, използвани от различните авиокомпании. Разгледайте схемата на седалките в самолета, разстоянието между седалките и техния брой в различните класи. При някои от полетите и авиокомпаниите е възможно да изберете точното место, за да се чувствате по-комфортно по време на Вашето пътуване.

Колкото по-дълъго продължава Вашето пътуване, толкова по-голямо е значението за избора на правилно място в самолета. Свържете се с консултант на Онлайн Туристическа Агенция АВИОТРАВЕЛ за да се информирате, дали е възможна предварителна резервация на желаното от Вас место в самолета. Имайте пред вид, че авиокомпанията може да смени типа на самолета в последния момент, ако не са набрани достатъчен брой пътници. Това е практика при доста авиокомпании, които често определят с какъв самолет ще извършат полета няколко часа преди излитането. Така местото, което сте избрали може да бъде променено.

Изберете внимателно зоната в салона на самолета.
При реактивните самолети предните редове, които се падат пред двигателите, са доста по-тихи от останалите. В тази зона на салона и друсането при турбуленция е доста по-малко. Понякога задните редове остават празни, ако не са продадени всички места. Това може да Ви даде възможност да се разположите доста комфортно на две или три седалки, вместо да делите подлакътника с някой друг. Мястото Ви в салона има значение и затова, колко бързо ще Ви сервират храната или дали няма част от напитките да са свършили докато дойде Вашия ред.

Места до пътеката.
Ако сте по-висок със сигурност Вашият избор е пътеката, така има къде да си опънете краката. Достъпът до тоалетните или ставането просто за разтъпкване също са най-удобни от тези места. Ако трябва да бързате за прекачване и искате да напуснете самолета възможно най-бързо, пътеката също е много добър избор.

Место в средата.
Почти никой не желае да пътува на средната седалка, това е със сигурност най-неудобното място в самолета.

Места до прозореца.
Местата до прозореца са подходящи, ако желаете да поспите по време на полета. Неудобството на тези места е, че при някои модели самолети стените са прекалено извити и мястото може да се окаже леко стеснено в зоната около рамената.

Място до авариен изход.
Все повече авиокомпании искат допълнителна такса, ако желаете да седите на местата до аварийните изходи. Тук мястото за крака е най-голямо. Така много от нискотарифните авиокомпании предлагат тези места срещу допълнително заплащане. Тук неудобството на тези места е, че нямате право да държите багаж при Вас по време на полета. Ако при качването в салона на самолета, отделението за куфари над главата вече е заето, може да се окаже, че чантата с важни документи ще пътува неизвестно къде в салона на самолета.

Места непосредствено между първа и икономична класа.
Примамливи на пръв поглед са и местата точно зад преградите между първа и икономична класа. Всъщност има повече място за краката, но не можете да си ги опънете. А и на тези седалки често се настаняват майки с бебета, така че пътуването може да придобие неочаквани измерения. Не всеки обича да му сменят памперси под носа или да се прави на маймуна, за да спре рева на стресираното бебе.

Избягвайте редовете в близост до тоалетните.
В самолета неприятните миризми са двойно по-силни заради затвореното пространство. А тоалетната е именно място за такива миризми. Освен това пускането на водата в тоалетната на самолета е съпроводено с доста силен шум. Това със сигурност прави тези места неудобни за хора, които са се подготвили да поспят по време на полета. Допълнително около тоалетните са съсредоточени и местата на стюардесите, тук се зареждат и количките с храната, което води до още един допълнителен шум.

В днешно време авиопревозвачите се опитват да печелят все повече и повече от всеки полет. Всичко това се постига за сметка на размера на седалките и разстоянието между тях. Тези размери непрекъснато намаляват, затова не винаги следването на по-горе изброените съвети ще дадат положителен резултат, но до някаква степен биха помогнали за комфортното Ви пътуване.