Какво представляват класите в самолета?

Kласи в самолета

Видове класи при пътуване със самолет

Разположение на класите при Airbus A380-800

Авиокомпанията държи да знае предварително, каква част от местата в самолета са продадени. Затова авиопревозвача стимулира клиентите си като прави отстъпка в цената на билета. Клиентите, които закупят самолетен билет по-рано, получават по-голяма отстъпка в цената на билета. С наближаване датата на полета, отстъпката в цената на билета е по-малка. В деня на полета, отстъпка няма.
Самолета е разделен на сектори или това са така наречените класи. Има три основни класи. Това са: първа, бизнес и икономична. Срещу всяка класа стои буква от латинската азбука. Точно тези буква определя мястото, на което ще седите в самолета. Съответно всяка класа е с различна цена.

Най-евтините икономични самолетни билети се намират в дъното на самолета обозначени с латинската буква X . При всяка следваща буква V, T, O, M, L, K, H, B, Y, S W, цената на билета е по-висока, въпреки че всички изброени букви са подразделения на икономичната класа. Разгледайте внимателно схемата на първия етаж на самолета по-горе. Виждате, че пътниците във W класа се намират най-отпред в самолета, т.е. W класа се явява най-скъпата икономична класа. Първоначално авиокомпанията предлага местата от задната част на самолета и така пътниците изкупуват евтините самолетни билети. Всеки следващ клиент заема по-предно място в самолета, като получава самолетен билет с по-висока цена, докато се запълнят всички места на първия етаж.

Ако има следващ клиент и няма повече места на първия етаж, тогава идва ред на местата от втория етаж на самолета или по-точно местата в бизнес класа. Те се запълват по същият начин, като се започва от зад напред. Първи се продават местата в класа Z, следвани от I, D, C и J. Най-високата бизнес класа в разглеждания пример е J.

Ако се случи така, че и местата в бизнес класа се продадат идва  реда на последните 8 места - това са местата най-отпред на втория етаж или това са местата в първа класа - обозначени с латинската буква F. Ако всичките 526 места бъдат продадени, то тогава нямате възможност да пътувате с този полет и трябва да промените датите си на пътуване.

Първа класа се подразделя на подкласи със следните букви Бизнес класата се подразделя на подкласи със следните букви Икономичната класа се подразделя на подкласи със следните букви
P - First class premium
F - First class
A - First class discounted
J - Business class premium
C - Business class
D - Business class discounted
I - Business class discounted
Z - Business class discounted
W - Economy coach premium
S - Economy coach
Y - Economy coach
B - Economy coach discounted
H - Economy coach discounted
K - Economy coach discounted
L - Economy coach discounted
M - Economy coach discounted
Q - Economy coach discounted
T - Economy coach discounted
V - Economy coach discounted
X - Economy coach discounted

Имайте в предвид, че разликата в цената между най-ниската и най-високата икономична класа може да бъде в пъти повече. Буквите на различните авиокомпании и полети, с които са означени класите може да се различават.

Първа класа

Това е най-високата класа, която се предлага от авиокомпаниите. Предпочита се от хора, за които спокойствието и удобството имат наистина огромно значение. Разбира се, тук и цените са най-високи. Важно е да се отбележи, че пътникът, закупил билет в първа класа не подлежи на глоба, ако реши да промени датите на своето пътуване или ако се откаже от него въобще. При отказ от пътуването, ще му бъде върната пълната сума, която е заплатил.

Предимства на първа класа преди полета:
- Шофьор с лимузина, който взима пътника от дома му и го довежда до летището
- Специално гише, където пътника, може да регистрира багажа си, без да се реди на дълги опашки
- Двойно повече багаж, в сравнение с този на пътниците в икономична класа
- Специална чакалня, където пътника може да изчака до качването на самолета, в която често се предлагат безплатно: храна, напитки, телевизия, вестници и списания, достъп до компютър и интернет, дори баня

Предимства на първа класа по време на полета:
- Първи се качват и първи слизат
- Местата в първа класа са разположени в най-предната част на самолета, където шумът от моторите е и най-малко.
- Пътниците в първа класа получават значително по-широка и по-удобна седалка
- При обслужването екипажа на самолета се обръща към пътниците поименно
- Посрещането на борда е с шампанско
- На тяхно разположение са подбрано меню и напитки, които могат да поръчват, когато пожелаят. Приборите за хранене не са пластмасови, а като в луксозен ресторант: порцеланови чинии и сребърни ножове, вилици и лъжици
- В някои авиокомпании, при по-дълги полети има LCD монитор, на който прожектират  филми

Предимства на първа класа след на полета:
- Първи слизат от самолета
- Първи си взимат багажа
- На летището ползват специално место, където могат да се освежат или да вземат душ след полета

Бизнес класа

Тук се предлагат подобни привилегии както в първа класа, но не точно едно към едно. Пътниците в бизнес класа подобно на тези в първа, могат да сменят датата си на пътуване или да се откажат от пътуването си, като получат пълно възстановяване на заплатената сума.

Икономична класа

В повечето самолети икономичната класа заема до 90 % от местата. Повечето видове икономична класа не позволяват смяна на датите на пътуването. Ако пътникът се откаже от пътуването, не му се връща никаква част от заплатения билет. Затова е добре, когато си купувате евтин самолетен билет добре да обмислите датите на пътуването си, за да не се налагат промени в последствие.


В действителност, разликата между бизнес и икономична класа при някои авиокомпании не е винаги е съществена. При повечето малки авиокомпании, опериращи континентални полети единствената разлика е в това, че класите са разделени от една завеса. Съгласете се, че няма смисъл да се плаща супер висока цена само за една завеса. Затова, ако Ви трябва самолетен билет в първа класа проверете, какво ще Ви бъде предложено срещу парите, които давате. При големите авиокомпании задължително има съществена разлика между различните класи. В момента няма точно определен стандарт и всяка авиокомпания сама определя какво да предлага в своите класи.