Какво представлява онлайн чекирането?

Онлайн чекиране

Защо е нужно онлайн чекирането и кой може да го извърши?

Онлайн чекирането е процедура, при която се потвърждава присъствието на пасажерите при пътуване със самолет. За целта в резервацията се въвеждат данни от документа, с който ще пътува всеки пътник и се изготвят електронни бордни карти. В повечето случаи се изисква бордните карти да бъдат самостоятелно разпечатани. В зависимост от авиокомпанията и конкретния полет, пътниците могат да отбележат при чекирането: хранителните си предпочитания, броя и размерите на превозвания багаж, предпочитано место в самолета, приоритетно качване на борда.

Всички нискобюджетни авиокомпании препоръчват на пътниците си да бъдат чекирани предварително, тъй като така се съкращава времето, което пътникът обикновено прекарва на гишето за физическо чекиране на летището. Ако пътувате с нискотарифна авиокомпания и се явите на летището без да имате направено онлайн чекиране и без бордна карта, ще бъдете таксуван на место на гишето.

Някои авиопревозвачи предпочитат пътниците им да бъдат чекирани на гишето на летището, с цел да се удостовери актуалността на документите за самоличност. Трябва предварително да знаете, дали до държавата, която ще посещавате не се изисква входна виза и начина на придобиването и. Освен това при чекиране на летището, авиокомпанията проверява, дали самоличността на лицето извършило заплащането с дебитна или кредитна карта отговаря на поне един от пътниците в резервацията.

Онлайн чекирането спомага за бързото преминаване на пътникопотока през летището, както и намаля времето за чакане на пътниците. Не на последно място спестява пари на авиокомпанията от служители, които да извършват това на место.Така на летището има все повече гишетата, които се използват само за оставяне на чекирания багаж.

Онлайн чекирането за различните авиокомпании може да бъде извършено според правилата на авиопревозвача. Тези срокове са индивидуални за всяка компания и доста често се променят. Някои превозвачи дават бонуси при ранно онлайн чекиране, защото това им позволява да планират местата в полетите си по-добре. Други компании са въвели такса за привилегията да се направи по-ранно онлайн чекиране.

При закупуване на самолетен билет с нискотарифна авиокомпания чрез Онлайн Туристическа Агенция АВИОТРАВЕЛ, ние ще извършим онлайн чекирането за Вас безплатно, за да сте спокойни, че всичко е правилно въведено и няма да имате проблеми със заплащане на допълнителни такси на летището.