Самолетни билети с авиокомпания Mexicana

Авиокомпания MEXICANA (MX)

Брой на самолетите: 114
Брой на служителите: 8 450
Пътници на година: 11,1 милиона
Брой на редовни дестинации: 67
Полети на ден: 434
Член на SkyTeam:
01 ноември 2009г.
Програма за лоялни клиенти: Mexicana GO
Основнa базa: Мексико
IATA код: MX
Видове въздухоплавателни средства: Airbus A318, Airbus A319, Airbus A320, Boeing 757-200, Boeing 767-300

Авиокомпания Mexicana de Aviacion или Mexicana както още е известна, е най-старата мексиканска авиокомпания и заема първо място по брой превозени пътници. Основната база на авиопревозвача е в Мексико с летище Mexico City International Airport. Компанията е основана на 12.07.1921г. и първоначално разполага само с един двуместен биплан, с който извършва услуги като пренасяне на поща, въздушни снимки и други. Първият си международен полет Mexicana прави през февруари 1929г. и започва активно да се развива в това направление. През 40-те открива редица нови маршрути, а през 50-те закупува и нови самолети (DC-6S). През 1982г. правителството на Мексико става мажоритарен собственик, купувайки 58% от акциите на превозвача, а през 1989г. напълно го национализира.

Отварянето в началото на 90-те на мексиканския пазар на авиопревозвачите води до появата на конкуренция. Под натиска на пазара Mexicana е принудена да закупи няколко нови самолета, да затвори някои нерентабилни маршрути и да отвори нови. През този период авиокомпанията работи в тясно сътрудничество  с United Airlines, което и помага през 2001г. да стане член на съюза Star Alliance, който напуска през 2004г. за да се присъедини към Oneworld  през 2009г.

Днес Mexicana е втората по големина мексиканска авиокомпания след Aeromexico и е сред четирите най-стари авиокомпании в света, които все още продължават работа си. Авиокомпанията извършва над 400 полета дневно и предлага самолетни билети за 67 направления в Европа, Северна, Южна и Централна Америка, страните от Карибския басейн.

Девет поредни пъти авиокомпания Mexicana получава наградата - „Най-добра компания в Мексико и Латинска Америка“,  която се присъжда на базата на оценката на пътниците и туристическите агенции.

През 2010 г. Mexicana преустановява своята дейност, но в момента работи по набиране на инвеститори, за да може да продължи своето съществуване.