Общи условия на Онлайн Туристическа Агенция АВИОТРАВЕЛ

1. Условия за предоставяне на туристически услуги.

1.1. Извършване на валидни заявки.
За да получи правото да извършва валидни заявки за закупуване на предлаганите туристически услуги от Онлайн Туристическа Агенция "АВИОТРАВЕЛ" ЕООД, всеки клиент трябва да попълни електронен формуляр. При попълване на електронната форма за регистрация клиентът е длъжен да предостави изискваните верни данни. Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни.


1.2. Съгласие с общите условия.
С акта на регистрацията си клиентът изразява „онлайн” съгласие с настоящите Общи условия на Онлайн Туристическа Агенция "АВИОТРАВЕЛ" ЕООД, с което се счита за обвързан с клаузите им. От момента на обвързване на клиента с клаузите на настоящите Общи условия възниква възможността същият да извършва валидни заявки за закупуване на услуги предлагани от Онлайн Туристическа Агенция "АВИОТРАВЕЛ" ЕООД.


1.3. Рекламен бюлетин.
С акта на регистрацията си клиента дава съгласие да получава рекламния бюлетин на Онлайн Туристическа Агенция "АВИОТРАВЕЛ" ЕООД, който може да включва промоционални оферти за самолетни билети, хотели, екскурзии, почивки, круизни пътувания, трансфери, коли под наем, концерти и други събития.


1.4. Отказ от рекламен бюлетин.
В случай, че клиентът не желае да получава рекламния Бюлетин, трябва изрично да информира Онлайн Туристическа Агенция "АВИОТРАВЕЛ" ЕООД, като изпрати молбата си на електронна поща
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. като в полето тема на съобщението постави: Unsubscribe

2. Запитване за цена на туристическа услуга и резервация.

2.1. Предлагани туристическите услуги.
Онлайн Туристическа Агенция "АВИОТРАВЕЛ" ЕООД предлага следните туристически услуги: самолетен билет, хотелско настаняване, круизно пътуване, екскурзия, почивка, летищен трансфер, автомобил под наем, застраховка, виза.

2.2. Запитване за цена на туристическа услуга чрез електронен формуляр.
Достатъчно е само до попълните и изпратите електронен формуляр. След получаване на запитването ще осъществим контакт с Вас, за да Ви информираме за свободните места по офертата. След като изберете подходящ за Вас вариант, ние ще резервираме желаната туристическа услуга.

2
.3.
Запитване за туристическа услуга чрез: телефон, Viber, WhatsApp, Skype или електронна поща.

Може да се свържете с нас чрез телефон, Viber, WhatsApp, Skype или електронна поща и да проверите наличност на желана услуга. След получаване на запитването ще се свържем с Вас, за да Ви информираме за свободните места по офертата. След като изберете подходящ за Вас вариант, ние ще резервираме желаната туристическа услуга.

3. Срок за заплащане на туристически услуги.

3.1. Срок на заплащане на самолетен билет с редовна авиокомпания.
При резервиране на самолетен билет с редовна авиокомпания обикновено срока е до 24 часа след направата на резервацията. Ще се свържем с Вас отново, ако от авиокомпанията ни уведомят за по-ранен час на плащане. 

3.2. Срок на заплащане на самолетен билет с нискотарифна авиокомпания.
При резервиране на самолетен билет с нискотарифна авиокомпания се изисква веднага заплащане.

3.3. Срок на заплащане на самолетен билет с чартърна авиокомпания.
При резервиране на самолетен билет с чартърна авиокомпания се изисква веднага заплащане.

3.4. Срок за заплащане на хотелско настаняване.
След като хотелската резервацията е потвърдена, ще ви изпратим срок до който, тя трябва да бъде заплатена. За всяко място за настаняване този срок е различен в зависимост от наличните помещения за настаняване, с които разполага и периода за който се отнася вашата резервация.

3.5. Срок за заплащане на круизно пътуване.
След като резервацията за круизно пътуване е потвърдена, ще ви изпратим срок до който тя трябва да бъде заплатена. За всяка круизна компания срокът за заплащане е различен в зависимост от наличните помещения за настаняване, с които разполага и периода за който се отнася вашата резервация.

3.6. Срок за заплащане на екскурзия или почивка.
След като резервацията за екскурзия или почивка е потвърдена, ще ви изпратим срок до който тя трябва да бъде заплатена. За всяка отделна екскурзия или почивка срокът за заплащане е различен в зависимост от наличните свободни места и периода за който се отнася вашата резервация.

3.7. Срок за заплащане на летищен трансфер.
След като резервацията за летищен трансфер е потвърдена, ще ви изпратим срок до който тя трябва да бъде заплатена. За всеки отделен тип летищен трансфер срокът за заплащане е различен в зависимост от наличните свободни и периода за който се отнася вашата резервация.

3.8. Срок за заплащане на автомобил под наем.
След като резервацията за автомобил под наем е потвърдена, ще ви изпратим срок до който тя трябва да бъде заплатена. За всеки отделен тип автомобил срокът за заплащане е различен в зависимост от наличните свободни и периода за който се отнася вашата резервация.


4. Заплащане на туристическа услуга по банков път.

4.1. Заплащане по банков път.
Направете банков превод задължително в клон на РАЙФАЙЗЕН БАНК или БАНКА ДСК, за да може този превод да се отрази веднага по нашата банкова сметка. При превод в банка различна от РАЙФАЙЗЕНБАНК или БАНКА ДСК, отразяването на преведената сума може да стане след 2 или 3 дни. В такъв случай няма да може да издадем на време резервираната туристическа услуга. Допълнителното изчакване може да доведе до изчерпване на местата в икономичните ценови сектори. Моля имайте предвид, че цената на резервираната туристическа услуга не е гарантирана до момента на получаването на сумата.

4.2. Заплащане на туристическа услуга в БАНКА ДСК
Може да направите плащане чрез онлайн банкиране на БАНКА ДСК или като посетите най-близкия до Вас клон. За да намерите най-близкия до Вас клон на БАНКА ДСК последвайте линка:
https://dskbank.bg/Page/default.aspx?xml_id=/bg-BG/About/branches/

4.3. Заплащане на туристическа услуга в РАЙФАЙЗЕН БАНК
Може да направите плащане чрез онлайн банкиране на РАЙФАЙЗЕН БАНК или като посетите най-близкия до Вас клон. Ако изпращате сумата от Вашата сметка, която също е в РАЙФАЙЗЕН БАНК и извършвате това в клон на РАЙФАЙЗЕН БАНК, то задължително отбележете приоритетно обработване на превода към нас. За да намерите най-близкия до Вас клон на РАЙФАЙЗЕН БАНК последвайте линка: http://www.rbb.bg/bg/branches-and-atms/

4.4. Попълнете правилно полето "Основание за плащане".
Грешното въвеждане на полето "Основание за плащане" може да попречи на идентификацията на плащането.


5. Промени в заплатени резервации.

5.1. Период, в който могат да се извършват промени в издаден самолетен билет
Всички видове промени по вече издаден самолетен билет се извършват само в работно време на Онлайн Туристическа Агенция "АВИОТРАВЕЛ" ЕООД.

5.2. Промяна на име и фамилия в издадени самолетен билет
При редовните и чартърните авиолинии не се допуска промяна на име и фамилия. Затова трябва много добре да се внимава в точното изписване на латиница, така както е изписано в документа за самоличност, с който ще се пътува. При някои нискотарифни авиокомпании се допуска смяна на име и фамилия, като се заплаща допълнителна такса.

5.3. Промяна на дата в издадени самолетен билет
Евентуални промени по датата на заминаване и /или датата на връщане на самолетен билет след издаването му са възможни единствено в случай, че условията на авиокомпанията позволяват и срещу установените от авиокомпанията допълнителни такси.

5.4. Анулиране на самолетен билет от страна на пасажер
Ако резервацията за полета Ви се изпълнява от нискотарифна или чартърна авиокомпания и Вие се откажете от пътуването си, след като самолетния билет вече е издаден, то няма да Ви бъде възстановена никаква сума. Тарифите са така наречените: non-refundable.

Ако резервацията за полета Ви се изпълнява от редовна авиокомпания и Вие се откажете от пътуването си, след като самолетния билет вече е издаден, в зависимост от тарифата, в която е резервиран самолетния билет, редовната авиокомпания може да Ви възстанови някаква малка част, която сте заплатили. Понякога частта, която евентуално може да се възстанови са само летищните такси.

5.5. Анулиране на самолетен билет от страна на авиокомпания
Ако пътуването Ви е еднопосочно и настъпи промяна в разписанието на Вашия полет, то ние ще се свържем с авиокомпанията и ще обсъдим нова алтернативна дата. Ако пътуването Ви е двупосочно и настъпи промяна в разписанието на Вашите полети, то ние ще се свържем с авиокомпанията и ще обсъдим новите алтернативни дати. В случай че настъпилата промяна е приемлива за Вас, то ние ще предприемем действия за осъществяване на пътуването Ви.

Ако тази нова дата /дати/ не Ви удовлетворява, ще започнем преговори с авиокомпанията по процес на анулиране на резервацията. Понякога тези преговори може да продължат доста дълъг период, поради факта, че авиопревозвача е много натоварен с обработването на всички подобни заявки. В повечето случаи преговорите за анулиране на самолетни билети се извършват на високоимпулсен телефон, предоставен от авиокомпанията. След като успешно приключи анулирането на резервацията и авиокомпанията възстанови сумата към Онлайн Туристическа Агенция "АВИОТРАВЕЛ" ЕООД, следва възстановяване на сумата към клиента. Сумата, която се възстановява към клиента е по-ниска от тази, която е заплатил първоначално, поради обстоятелството, че се удържат следните видове такси: пътническа такса за самолетен билет (или така наречената такса обслужване), такса за входящ банков превод, такса за изходящ банков превод, такси за телефонни разходи с високоимпулсен телефон. Клиентът трябва да представи банкова сметка, по която да му бъде възстановена сумата. 

5.6. Промени в издадени: ваучер за хотелско настаняване, круизно пътуване, екскурзия, почивка, летищен трансфер или автомобил под наем.
Промени по името за фамилията, датите на пътуване в издадени ваучери за хотелско настаняване, круизно пътуване, екскурзия, почивка, летищен трансфер или автомобил под наем в повечето случаи не са възможни. Определени компании могат да разрешат да бъде направена някаква промяна по вече направена резервация, като за това може да бъде начислена допълнителна такса от страна на компанията доставчик. Таксите не са фиксирани и варират и се определят от доставчика на туристическата услуга.


6. Издаване на счетоводни документи.

6.1. Издаване на счетоводни документи за различните видове туристически услуги
В случай, че желаете да Ви бъде издаден счетоводен документ относно използвана туристическа услуга (самолетен билет, хотелско настаняване, кола под наем, круизно пътуване, визова услуга, трансфер, почивка или екскурзия), моля да предоставите данни за фирмата, на която да бъде издаден съответния счетоводен документ. Счетоводни документи могат да бъдат издавани не по-късно от 5 дни след заплащане на съответната туристическа услуга. Желанието за получаване на фактура трябва да бъде заявено в момента на резервацията.

7. Отговорност относно резервирани туристически услуги.

7.1. Агенцията не носи отговорност и не възстановява суми за изцяло или частично непроведени пътувания поради неявяване на клиента на определените за отпътуване място и време или поради закъснения на пътуващите туристи, натоварен трафик или други обстоятелства не зависещи от Агенцията.

7.2. Агенцията и Туроператора не носят отговорност за загубени или откраднати вещи или документи на туристите; за последствията при неспазване на законодателството на съответната държава от страна на туристите. В случай на нанесени щети от отделен турист или група туристи на хотелската база, автобуси или трети лица извършителят носи цялата отговорност за деянието си. Евентуалните щети се компенсират веднага от извършителя, а ако това не е възможно, се съставя протокол за нанесена щета и изплащането й от извършителя става в едноседмичен срок след завръщането на групата.

7.3. Осигуряването на валиден паспорт и всички други документи, изисквани от законодателството на съответната страна е изцяло задължение на туриста. Агенцията не поема отговорност за принудителни анулации на пътувания поради нередовни документи.

7.4. Агенцията не носи отговорност при промени или анулиране на почивката /екскурзията вследствие на форсмажорни причини (стачки, епидемии, лоши метеорологични условия, анулиране на полети, промени в разписанието и цените на съответната авиокомпания, промяна или анулация от страна на хотелиери както и други извънредни обстоятелства. В този случай Агенцията не дължи неустойки.

8. Застраховки

8.1. Всички туристи, пътуващи в чужбина, са задължени да имат медицинска застраховка за времето на престоя им извън страната. Тя се заплаща допълнително или е включена в цената според конкретната оферта.

9. Анулации

9.1. Те се извършват в писмена форма, като се подава искането за анулация на пътуването. Неустойките при отказ от пътуване са определени в Договора за организирано пътуване.

9.2. При отказ на виза от съответното посолство Агенцията удържа неустойка + цената на визата.

10. Рекламации

10.1. Всички рекламации, свързани с качеството на заплатените услуги в т.ч. конкретните условия в хотелите и хотелските вериги, трябва да бъдат предявявани от потребителя на място на доставчика на съответната услуга и представител (екскурзовод на туроператора, обслужващата фирма) за отстраняване на слабостите. В случай, че рекламацията не е удовлетворена на място, туристът се задължава в 7 (седем) дневен срок след завършване на пътуването, предмет на договора за организирано пътуване, да предостави на Агенцията и Туроператора писмена рекламация, съдържаща подробно описание на фактите и обстоятелствата, свързани с неизпълнението, придружено с потвърждение на доставчика на услугата.

10.2. В случай, че потребителят не е предявил рекламацията по описания начин, неговите претенции нямат да се приемат. Всяка рекламация, за която Агенцията и Туроператора не са уведомени по реда както е описано в Договора за организирано пътуване, както и при липсата на констативен протокол - потвърждение от доставчика на услугата остава без разглеждане.