АВИО НОВИНИ

Летище Варна с нов пътнически терминал

По-евтини ли ще са самолетните билети от новия терминал на летище Варна?

Летище Варна - Терминал 2Най-новият пътнически терминал на летище Варна бе открит на 15.08.2013г. Първите си пътници ще посрещне на 27 август, като първият вътрешен полет е сутринта от Варна за София на националния превозвач България ер. Първите пътници по международни линии се очаква да бъдат посрещнати в новия терминал на летище Варна от Беларус с авиокомпания Белавия.

Новият терминал на летище Варна ще заработи на пълни обороти в 15:00 часа, а по същото време стария - Терминал 1 на летище Варна ще затвори след 41 години оперативна работа.

Терминал 2 на летище Варна вече ще обслужва всички пътуващи от и до Варна. Той представлява модерно съоръжение, което е съобразно с изискванията и спецификата на трафика на летището. Терминалът е оборудван със съвременен интериор и най-модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони, кафенета и заведения за хранене.

Площа на Терминал 2 на летище Варна с 3 пъти по-голяма, в сравнение със стария - Терминал 1. Според данни на летището на час могат бъдат обслужвани малко над 1000 пътници.

Проектът е дело на известни световни фирми от четири държави – България, Германия, Великобритания и Турция. Умелото съчетаване на характерни елементи от българската архитектура и природа целят запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целия им престой на новия Терминал 2 на летище Варна.

В изграждането са участвали около 1000 работници и служители, като това е най-голямата инвестиция, правена на летище Варна през последните няколко десетилетия.

В откриването на новия Терминал 2 на летище Варна е заложено привличане повече и нови авиокомпании. Това би довело до по-голяма конкуренция между авиопревозвачите и съответно до по-евтини самолетните билети от и до летище Варна.