EMBRAER - КОМПАНИЯ

EMBRAER

EMBRAER

Ембраер (Embraer) е съкращение от Empresa Brasileira de Aeronáutica S.A.)  Ембраер е бразилска самолетостроителна компания със седалище Сау Паулу в Бразилия. Тя е четвъртата по обем на производство самолетостроител в света след Еърбъс, Боинг и Бомбардие.

Компанията е създадена в началото на 1950-те години с държавна помощ, като част от тогавашния план за модернизиране на бразилската икономика. В мачалото Ембраер (Embraer) е под името IPD и произвежда няколко вида хеликоптери в единични бройки.

През 1965 г. персоналът е увеличен до 500 души. Тогава започва и производството на първия им самолет - турбовитловия EMB-110. В началото на 1990-те години Ембраер (Embraer) престава да бъде държавен и е приватизиран от Бонзано Груп.

Оттогава компанията развива дейността си, като освен стандартното си производство на лайнери за средни разстояния започва серийно производство на нови модели за военния сектор, както и частни бизнес самолети.

От 1999 г. компанията Ембраер (Embraer) е най-големият износител на самолети на Бразилия. Днес продължава да бъде една от ключовите компании за бразилската икономика.